Rotterdam

De eerste indruk van Rotterdam is er een van verwondering. Aan elke kant rijzen zilveren wolkenkrabbers en felgekleurde torenflats op als je het Centraal Station uitstapt. Dit is geen schattig traditioneel Hollands tulpen-en-klompen stadje. Je zult snel ontdekken waarom na een paar uur ronddwalen door de stad.. Die vooruitstrevende havenstad, in plaats van zijn historische kern te herbouwen nadat het in mei 1940 door Duitse bommen was verwoest, huurde een leger van krankzinnige architecten in om de stad opnieuw vormgeven. Ze hebben uitstekend werk geleverd en hebben Rotterdam een ​​nieuw hart gegeven dat niet alleen functioneel en modern is, maar ook opvallend en onderscheidend.

Als u op zoek bent naar schilderachtige huizen en grachten van rode baksteen, hoeft u zich geen zorgen te maken; Rotterdam heeft ook genoeg ’typisch Hollandse’ architectuurpockets. De Oude Haven, de oudste haven van Rotterdam en een populaire ontmoetingsplaats voor overdag en ’s avonds, is een welkome uitzondering op de regel dat de meeste buiten het stadscentrum liggen. Met de oude Nederlandse schepen gestaag voor anker in de verlaten haven, glinstert het contrast van de moderne architectuur van Rotterdam in het zonlicht terwijl ik hier zit.

Momenteel heeft Rotterdam de op twee na grootste haven ter wereld, waardoor het het industriële hart van Nederland is, en ongeveer de helft van de bevolking van de stad is niet-Nederlands. Door de lange winter staat het bekend om zijn vrolijke zomers. Het North Sea Jazz Festival en het Zomercarnaval (zie het gedeelte hieronder met de titel “Belevenis & Evenementen”) zijn twee van de meest populaire evenementen om tijdens de warmere maanden bij te wonen. Naast de festivals, maken de Rotterdammers, van wie velen toegewijd zijn aan de ‘grote drie’ van de stad van architectuur, kunst en muziek, de stad een bezoek waard.

Er is veel water in het stadscentrum omdat Rotterdam aan de Maas ligt en wordt doorkruist door talloze kanalen, die op hun beurt een aantal oude havens vullen. Hierdoor spelen boten een belangrijke rol in veel van de Rotterdamse activiteiten. De havenrondvaart van Spido is niet de enige leuke manier om Rotterdam vanaf het water te zien, maar ook niet de enige optie. De watertaxi is een interessant vervoermiddel. Het is een stijlvolle manier om je te verplaatsen dankzij de zwarte verf en het houten interieur.

Als onderdeel van een stadswandeling kun je vanaf de Leuvehaven in het centrum (vlakbij het Scheepvaartmuseum) een watertaxi nemen naar het historische en chique Hotel New York op de Kop van Zuid. Op de terugweg passeer je prachtige gebouwen en steek je de indrukwekkende Erasmusbrug over. Het kostte 75 miljoen euro om dit enorme ponton te bouwen, en de resultaten zijn spectaculair! Kijk ’s avonds vanaf de brug omhoog naar de 139 meter hoge pylonen en kijk uit over de verlichte skyline van de stad. Het lijkt op een scène uit Inception wanneer de brug opvouwt om de enorme schepen door te laten.

Een speedboot is misschien een betere optie als een watertaxi je tot tranen toe verveelt. Wat betreft schepen, er zijn er die restaurants aan boord hebben. Het is niet alleen het eten dat Tinto tot een culinair en cultureel hoogtepunt maakt, maar ook de wekelijkse buitenvertoningen van cult-, arthouse- en klassieke films op hun decks (elke zaterdag om 21.00 uur als het weer het toelaat). In de kelder van dit piratenschip bevindt zich een Lasergame-ruimte waar je kunt spelen. Net als paintball is lasergame een spel van verstoppen en zoeken.

Schakel ten slotte over van water naar lucht en beklim de Euromast, van waaruit je het perspectief krijgt dat je hebt gemist terwijl je door de straten dwaalde. Als je klaar bent voor de uitdaging, is er de mogelijkheid om je een weg terug naar de veiligheid van de grond te “abseilen”.

SS Rotterdam

Hipster

De Swan lifestyle-markt, die in de zomer ongeveer een keer per maand plaatsvindt, biedt een breed scala aan unieke en betaalbare items, zoals sieraden, vintage kleding en kunst. In plaats daarvan is de Witte de Withstraat en het gebied rond de Zaagmolenkade (bekend als ‘Oude Noorden’) een geweldige plek om te winkelen, met tal van galerieën, interieurwinkels, vintage modewinkels en zelfs een whiskywinkel. Voor een snelle lunch of een koffiepauze profiteren beide gebieden enorm van de overvloed aan nabijgelegen cafés en restaurants. Er is ook een museum voor hedendaagse kunst en een tentoonstellingsruimte genaamd TENT aan de Witte de Withstraat.

De markt in Blaak is een geweldige plek om de lokale bevolking te observeren of een snelle lunch te halen. Het is een enorme markt, met ongeveer 140 kraampjes en een breed aanbod. Elektronica, vintage meubels en schilderijen zijn allemaal direct beschikbaar, evenals goedkope ‘mode’ (dinsdag, zaterdag en zondag, van ’s ochtends tot ongeveer 4-5 uur ’s middags). Graffiti en stenciling zijn overal in de Schiestraat te vinden, op twee minuten lopen van het centraal station, terwijl door de stad goedgekeurde beelden verspreid door de stad te vinden zijn. De Kralingen Plas, die op slechts 15 minuten fietsen van het stadscentrum ligt, is een heerlijke plek om uit te rusten. Bij zonsondergang zijn het meer en de skyline van de stad te zien vanaf de lange promenade.

Ervaringen en evenementen

Summertime in Rotterdam staat bekend om zijn energieke festiviteiten. Eind juni is er een week lang szomercarnaval dat het beroemde Braziliaanse festival nabootst en beschikt over een straatparade en een kroning van de koningin. Museumpark organiseert rond augustus/september de Pleinbioscoopopen, een openluchtfilmfestival voor filmliefhebbers. Alle evenementen van dit jaar zijn hier te vinden.

Bron: Stadstaxi